Eetstoornissen


Overheerst eten en niet eten jouw leven?
Ben je obsessief bezig met je lichaam of je gewicht?
Misschien is er dan sprake van een eetstoornis.

 

Wat is een eetstoornis?

Algemene kenmerken bij een eetstoornis zijn: ontevreden over lijf en uiterlijk, bang om dik te worden, dag en nacht denken aan gewicht, lichaam en uiterlijk. Ook zie je vaak dat mensen met een eetstoornis zich schamen voor hun gedachten en gedrag en mede hierdoor ook vaak het probleem ontkennen (‘zo erg is het bij mij niet’).

Vaak ben je onzeker, gevoelig voor de mening van anderen en perfectionistisch ingesteld als je een eetstoornis hebt. Je kunt alles-of niets gedachten hebben en zeer streng zijn voor jezelf.

Welke soorten zijn er?

  • Anorexia Nervosa. Kenmerken hiervan zijn: (extreem) weinig eten, veel sporten en laxeren en/of braken.
  • Boulimia Nervosa. Kenmerken hiervan zijn: Periodes van weinig eten afgewisseld met eetbuien en compenseergedrag (sporten, laxeren, braken).
  • Binge Eating Disorder (BED). Kenmerken hiervan zijn: Eetbuien, zonder compensatie. Hierdoor ontstaat gewichtsverhoging.
  • Niet Anderszins Omschreven (NAO). Wanneer iemand een aantal kenmerken heeft van een van de bovenstaande eetstoornissen, maar niet alle dan valt iemand onder de categorie NAO.

Naast de bovenstaande eetstoornissen is er ook nog:

  • Orthorexia, waarbij iemand heel erg gefocust is op gezond en verantwoord eten, hierdoor is een grote angst voor ‘ongezond’ voedsel.
  • ARFID, de afkorting ARFID staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Als je ARFID hebt, mijd je dus bepaalde soorten voedsel.

Hoe wij helpen?

Is er bij jou sprake van een eetstoornis of een eetprobleem? Dan kun je bij ons terecht.

Als diëtist kunnen we je weer leren wat een gezond eetpatroon is. We besteden aandacht aan de invloed van voeding op het lichaam en het effect van overeten, niet eten, overgeven, laxeren en overmatig sporten. Samen met jou stellen we doelen op waarmee je de angsten rondom het eten aangaat. Hiervoor kijken we naar een geschikte aanpak voor jou. Dit kan zijn door middel van kennisoverdracht voeding , mindful eten oefeningen, zelfregulatiestrategieën opstellen, cognitieve gedragstherapie oefeningen of door middel van een stukje ervaringsdeskundigheid inzetten.

Bij voorkeur werken we bij het behandelen van eetstoornissen in samenwerking met een gespecialiseerde psycholoog/psychotherapeut.

Heb jij het idee dat je een probleem met eten hebt? Dan kun je bijvoorbeeld de zelftest van Psyq doen; op basis van de uitslag kan een afspraak bij de huisarts of bij ons gemaakt worden. zelftest.